Poželjni odgovori na razgovoru za posao

Step Away from the ClicheDaleko od toga da je kandidatima lako. Idu od kompanije do kompanije, selekcije do selekcije i onda najčešće pribegavaju poželjnim odgovorima i poželjnom ponašanju. Naravno, tu su ponovo portali koji ih savetuju da izgovaraju kliše rečenice poput: “hvala na izdvojenom vremenu” ili pak bilo bi mi zadovoljstvo da postanem deo Vašeg tima” ili Vaša kompanija je izuzetno interesantna osobama mog profila – pa onda fljus- citat sa kompanijskog sajta.
I vidim da je postalo najbitnije pripremiti se za pitanja: navedite mi 3 svoje vrline i 3 svoje mane. E to mi je uvek zanimljivo kada kandidati sami sebe pitaju i sami odgovaraju bez da smo ih to i pitali.
I potpuno neizostavni deo da je bar 80% kandidata koji se prijave spreman za rad pod pritiskom i naravno, timski igrač koji je spreman da samostalno obavlja zadatke. Pobogu!
Kada čujem takve kliše rečenice zamislim sebe i svoje kolege sa jednim rudarskim šlemom. U takvim situacijama dođe mi da uzmem megafon i kažem da je i nama potreban beneficirani radni staž zbog svakodnevnog rudarenja.

cliches

I naravno, tada se pitam – zbog čega je bolje koristiti tuđe klišee nego reći šta se zaista misli? Zar nije jednostavnije da pričaš o tome ko si ti nego da se vodiš time da se uklopiš u ono što mi navodno tražimo od kandidata. Sigurno ne tražimo copy/paste. Ne postoji pozicija za koju nam je to potrebno.
Ono što ja želim da čujem je ko je osoba koja sedi preko puta mene. Možemo da se igramo igrice razotkrivanja, svakako je i to opcija u gore navedenim slučajevima, ali svakako je prirodnije i lepše voditi jedan iskren poslovan razgovor, razumeti se i govoriti jednostavnim jezikom. Biti svoj – to je ono što je poželjno!

Kakva su vaša iskustva sa razgovora?

vrati se na tekst 5 najvećih zabluda o razgovoru za posao

You may also like...

5 Responses

 1. Kristina says:

  Ako mi se recimo ukaze prilika za posao koji volim i za koji smatram da sam dovoljno kompetentna za njega i da bih ga radila onako “sa strašću”, kako da ubedim poslodavca da sam ja stvarno pravi kandidat a da ne izgovaram neke od poželjnih odgovora tj da poslodavac ne stekne takav utisak?

  • oblacak says:

   Savet koji uvek dajem je da budeš svoja. Smatram da treba da govoriš samo ono u šta veruješ. I da se pohvališ, i to je skroz ok ukoliko veruješ i znaš da je to stvarno tako. Obično se vidi kada govoriš iskreno i još bolje se vidi kada se hvališ čisto priče i utiska radi.
   Ima i poslodavaca koji jednostavno žele da čuju poželjne odgovore. Iako sam mišljenja da je to loša selekcijska strategija, ti možeš da izabereš dva puta u tom slučaju. Jedan je da i dalje budeš svoja i govoriš ono što je tebi važno i ono što si ti. Druga je da im daješ poželjne odgovore ukoliko si procenila da se to od tebe očekuje. Tada treba staviti na vagu da li to želiš, zapravo, da li je poslodavac koji traži poželjne odgovore pravi poslodavac za tebe. Neretko se dešava da kolege iz selekcija posao rade rutinski pa ne mora da znači da je i ostatak kompanije takav, ali ti je potrebna ulaznica sa poželjnim odgovorom ukoliko želiš da uđeš u neki od ostalih sektora koji uopšte nisu takvi (primera radi Marketing, IT, Finansije…). Ono što je zez u čitavoj situaciji je što ti nemaš baš previše vremena na razgovoru da odabiraš svoje strategije i onda, ukoliko previše razmišljaš o tome možeš da odeš u drugu krajnost – tzv. “teorija zavere”. Tada možeš da prođeš loše na razgovoru jer previše razmišljaš o tome šta da kažeš a da im se dopadneš a ne kako da predstaviš sebe i pokažeš ko si zapravo ti u poslu. Zbog svega toga, ja uvek biram opciju – budi svoj. Em si na razgovoru ono što jesi, em ne moraš u hodu da smišljaš strategije već se posvetiš tome da najbolje prikažeš ono što si ti, em ako te izaberu za sledeći krug znaćeš da je to pun pogodak jer si bila svoja.

  • Oblacak says:

   Savet koji uvek dajem je da budeš svoja. Smatram da treba da govoriš
   samo ono u šta veruješ. I da se pohvališ, i to je skroz ok ukoliko
   veruješ i znaš da je to stvarno tako. Obično se vidi kada govoriš
   iskreno i još bolje se vidi kada se hvališ čisto priče i utiska radi.

   Ima i poslodavaca koji jednostavno žele da čuju poželjne odgovore. Iako
   sam mišljenja da je to loša selekcijska strategija, ti možeš da izabereš
   dva puta u tom slučaju. Jedan je da i dalje budeš svoja i govoriš ono
   što je tebi važno i ono što si ti. Druga je da im daješ poželjne
   odgovore ukoliko si procenila da se to od tebe očekuje. Tada treba
   staviti na vagu da li to želiš, zapravo, da li je poslodavac koji traži
   poželjne odgovore pravi poslodavac za tebe. Neretko se dešava da kolege
   iz selekcija posao rade rutinski pa ne mora da znači da je i ostatak
   kompanije takav, ali ti je potrebna ulaznica sa poželjnim odgovorom
   ukoliko želiš da uđeš u neki od ostalih sektora koji uopšte nisu takvi
   (primera radi Marketing, IT, Finansije…). Ono što je zez u čitavoj
   situaciji je što ti nemaš baš previše vremena na razgovoru da odabiraš
   svoje strategije i onda, ukoliko previše razmišljaš o tome možeš da odeš
   u drugu krajnost – tzv. “teorija zavere”. Tada možeš da prođeš loše na
   razgovoru jer previše razmišljaš o tome šta da kažeš a da im se dopadneš
   a ne kako da predstaviš sebe i pokažeš ko si zapravo ti u poslu. Zbog
   svega toga, ja uvek biram opciju – budi svoj. Em si na razgovoru ono što
   jesi, em ne moraš u hodu da smišljaš strategije već se posvetiš tome da
   najbolje prikažeš ono što si ti, em ako te izaberu za sledeći krug
   znaćeš da je to pun pogodak jer si bila svoja.

 1. 06/08/2013

  […] dešava češće nego što bi trebalo. U tom slučaju, kandidati često pribegavaju tzv. poželjnim odgovorima o kojima smo već ranije […]

 2. 08/07/2015

  […] tekstu poželjni odgovori pokrenula se jedna slična diskusija, pa ko želi, može da se podseti i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *