Poželjni odgovori na razgovoru za posao

Step Away from the ClicheDaleko od toga da je kandidatima lako. Idu od kompanije do kompanije, selekcije do selekcije i onda najčešće pribegavaju poželjnim odgovorima i poželjnom ponašanju. Naravno, tu su ponovo portali koji ih savetuju da izgovaraju kliše rečenice poput: “hvala na izdvojenom vremenu” ili pak bilo bi mi zadovoljstvo da postanem deo Vašeg tima” ili Vaša kompanija je izuzetno interesantna osobama mog profila – pa onda fljus- citat sa kompanijskog sajta.
I vidim da je postalo najbitnije pripremiti se za pitanja: navedite mi 3 svoje vrline i 3 svoje mane. E to mi je uvek zanimljivo kada kandidati sami sebe pitaju i sami odgovaraju bez da smo ih to i pitali.
I potpuno neizostavni deo da je bar 80% kandidata koji se prijave spreman za rad pod pritiskom i naravno, timski igrač koji je spreman da samostalno obavlja zadatke. Pobogu!
Kada čujem takve kliše rečenice zamislim sebe i svoje kolege sa jednim rudarskim šlemom. U takvim situacijama dođe mi da uzmem megafon i kažem da je i nama potreban beneficirani radni staž zbog svakodnevnog rudarenja.

cliches

I naravno, tada se pitam – zbog čega je bolje koristiti tuđe klišee nego reći šta se zaista misli? Zar nije jednostavnije da pričaš o tome ko si ti nego da se vodiš time da se uklopiš u ono što mi navodno tražimo od kandidata. Sigurno ne tražimo copy/paste. Ne postoji pozicija za koju nam je to potrebno.
Ono što ja želim da čujem je ko je osoba koja sedi preko puta mene. Možemo da se igramo igrice razotkrivanja, svakako je i to opcija u gore navedenim slučajevima, ali svakako je prirodnije i lepše voditi jedan iskren poslovan razgovor, razumeti se i govoriti jednostavnim jezikom. Biti svoj – to je ono što je poželjno!

Kakva su vaša iskustva sa razgovora?

vrati se na tekst 5 najvećih zabluda o razgovoru za posao

You may also like...