Najvažnije na razgovoru za posao – Budi svoj!

Često me zovu prijatelji kada imaju neki važan razgovor za posao. Obično počinju pitanjem – “Znaš li šta će da me pitaju?”. I ja im obično kažem onu najveću mudrost – Budi svoj!

let-yourself-be-yourselfOvo je toliko važno. Najvažnije!
Džabe da ideš po netu, tražiš hr cake, silne spiskove pitanja i još gore, poželjnih odgovora, tipove testiranja, čitaš forume i pripremaš se za najneverovatnije stvari kao da se pripremaš jer putuješ na Mesec. Veruj mi, najvažnije je i obično sasvim dovoljno da budeš svoj i pokažeš baš to što jesi. To što jesi ti, a ne neko drugi. Da budeš ti ti a ne da igraš ulogu nekoga za koga misliš da je idealan i da su veće šanse da ćeš dobiti posao ako se tako predstaviš. Jer to je zapravo istina koju većina mojih kolega zna – ne postoji idealan kandidat. I zato ne tražimo idealne, tražimo nekoga ko bi se sa onim što jeste uklopio u sistem. U tom smislu, tražimo najbolje za svoju kompaniju.
Jako je važno da budeš svoj iz nekoliko razloga.

1. Opustićeš se i davaćeš mnogo bolje odgovore nego da glumiš da si nešto što nisi.

2. Ako odeš dalje od razgovora i na kraju dobiješ posao, znaćeš da je to to.

3. Ako ne odeš u dalje krugove selekcije to je verovatno dobro jer da si odglumio da si neko drugi i budeš primljen, verovatno se ne bi uklopio u tim, doprinosio tom timu i najvažnije bio srećan na poslu koji obavljaš.

4. “Gluma” idealnog kandidata uvek izađe na videlo. Čak i da si profesionalni glumac, dobar intervjuer vrlo dobro zna da prepozna kada se neko folira i onda si najverovatnije zauvek završio avanturu na tom selekcijskom koraku.

5. Intervjuera ume vrlo da iznervira kada čuje poželjne odgovore. Možete samo da zamislite koliko puta čuju iste odgovore pronađene na internetu ili drugim stranama. Meni na primer, poželjan odgovor je samo signal da moram dublje da kopam. Dublje kopanje znači da si, umesto da odmah pređemo na stvar, zabašurio ono što jesi ti. To oduzima vreme i tebi i intervjueru, stoga, uštedi i sebi i njemu vreme i dozvoli mu da te upozna i upotpunosti vidi tvoj poslovni profil.TA63040LRG[1] (PM-P1t)

U tekstu poželjni odgovori pokrenula se jedna slična diskusija, pa ko želi, može da se podseti i uključi.

Dok sam i sama išla na razgovore za posao vodila sam se ovim. Sada kada sam sa druge strane stola za razgovore, mislim da je to najbolji savet koji mogu da dam kandidatima. I svojim i drugim.

Zato sad i moji prijatelji koji idu na nove razgovore za posao znaju šta ću da im kažem. Često mi kažu da im je to pomoglo. Nadam se da će i tebi. A nadam se i nama jer će istinski integritet izaći na videlo. Tako ćemo svi mi manje vremena trošiti na površnost a najbolji kandidati zauzeće upražnjena radna mesta u našim kompanijama. Možda zvuči utopistički ali ja zaista verujem u to.

Be-yourself-glasses

 

You may also like...