Da li su FONovci svestrani ili površni?

Stigao mi je jedan mail od studentkinje FON-a koja piše diplomski iz oblasti organizacije i HR-a. Naredni tekst biće o veštinama koje su potrebne zaposlenima u HR sektoru, no pre toga, evo još jedne teme o kojoj smo pričale.

Sećate li se teksta u kome je bilo reči o šarenolikosti profesija koje se bave HR-om? Tu su između ostalog i oni koji su završili FON (Fakultet organizacionih nauka) među kojima sam i ja.

 

Mišljenja sam da su FON-ovci površni u svim oblastima, da nemaju funkcionalna znanja u velikoj meri ali da je ono što većinu njih čini dobrim u HR-u je sposobnost da se snađu u situaciji, pitaju nekoga ko je znalac u svojoj oblasti i sklope to u jednu sveobuhvanu celinu koja dobro funkcioniše.

13422333-green-guy-and-question-mark--3d-illustration

Dakle, moje dosadašnje iskustvo o FON-ovcima u HR-u je da su povšni, nisu dovoljno stručni ali su svestrani, brzo se snalaze i nije im problem da prelaze iz oblasti u oblast. Imaju veliki potencijal posebno za menadžerske pozicije ukoliko se vremenom posvete i postanu stručniji u oblastima, ali ukoliko ostanu na nivou operativca koji ne radi na sebi, pregraziće ih brzi voz i ostaće uglavnom prosečni operativci vremenom.

Kada je HR u pitanju, FON daje samo osnovu i to klimavu, pojmove, po nešto teorije i po koju priču iz prakse. Teško da ćete na formalnim predavanjima naučiti nešto opipljivo. Na žalost, ne daje ni alate i konkretna znanja koja će pomoći u poslu nekome ko se opredeli za HR. Ono u čemu je FON sjajan je to što profiliše ljude tako da budu svestrani, da kupe znanja sa svih strana, da se ne boje da potraže pomoć od drugih, stručnijih i da se ne boje da isprobaju u praksi ono što nauče. I tu su naravno kontakti jer se tokom studija povežete sa različitim strukama. Profesori su obično dostupni i daju priliku da od njih na konsultacijama i vannastavnim aktivnostima čujete prave primere iz prakse. Istina da onaj ko samo sluša predavanja neće puno naučiti kada je HR u pitanju, ali ukoliko pogledamo garnituru svih profesora na organizacionim katedrama i sve projekte na kojima su radili i rade, to otvara čitav spektar mogućnosti, što za rad sa njima, što za učenje i saznavanje iz prve ruke o tome kako zaista funkcioniše svet i struka.

Samo oni koji vuku za rukav, povežu se sa profesorima i ambicioznim kolegama i deo su najrazličitijih vannastavnih aktivnosti imaju velike šanse da osete prednosti FON-a. A onda tek na završetku tog puta kreće prava avantura. To je čitav jedan novi put – kako tu svestranost iskoristiti dobro i postati zaista stručan u svojoj oblasti.

A šta ti misliš?

You may also like...

4 Responses

 1. Jelica Milisavljevic says:

  Ćao Jelena! 🙂 Koji fakultet u našoj zemlji pruža sva potrebna znanja za rad u HR-u?

  • Oblacak says:

   Verovatno ni jedan 🙂
   Iako se na prvu loptu šalim, ja zaista verujem da ni jedan fakultet ne može a i ne treba da ti pruži baš sva potrebna znanja. Treba da pruži odlične osnove i puno prilika da se nauči puno toga ukoliko pokažeš dodatno interesovanje.

   Ja na žalost ne znam koji je fakultet najbolji u tome jer sam samo jedan i studirala. Ja sam zadovoljna smerom koji sam završila na FON-u i na osnovnim studijama i na masteru (Menadžment i organizacija). Kada su organizacija i menadžment u pitanju mislim da sam puno toga naučila, posebno na sjajnog katedri Profesora Jaška.
   Kada govorimo samo o HR-u, od kolega iz struke sam čula jako dobre komentare za master studije katedre psihologije na novosadskom univerzitetu. Po rečima mnogih tu ima dovoljno teorije i puno struke kroz primere iz prakse, dosta alata koji ti omogućavaju dalju primenu u HR struci i neke od boljih profesora da sa njima to sve prokomentarišeš.
   Ako ti znaš ili saznaš nešto, kucni ovde da znamo i mi 🙂

   Hvala za pitanje!

   • Jelica Milisavljevic says:

    Hvala Jelena. 🙂 HR je dosta oblasti ,,uzeo pod svoje” i zaista je nemoguće sva potrebna znanja steći na jednom mestu. Ali zato je najbolje rešenje HR tim koji čine članovi potpuno različitih obrazovanja. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *