Koučing – kako da uloviš doručak?

Coaching-202-579x400Iako mi se činilo da je veliki broj onih koji ove, 2017. godne znaju šta je koučing, reših da napišem tekst jer, koliko vidim, realnost u Srbiji je drugačija. Neki koriste reč koučing kao novu fensi reč, pominjući je previše puta u pogrešnom kontekstu. Ma koliko zvučalo fensi i novo, ipak je bitno da znamo suštinu. U narednim redovima, pokušaću da objasnim tu suštinu iz moje vizure. Tako će i oni koji imaju blago upitnu facu kada čuju ovaj pojam saznati tu suštinu a ja ću biti srećna jer će naše diskusije ili pak sesije kada se sretnemo na koučingu biti jasnije i efektivnije.

Koučing je proces učenja, razvoja i unapređivanja postignuća (Parsloe & Wray, 2000; Whitmore, 1996). I dok se nekima čini kao nova tema, coaching već određeno vreme postoji i živi zajedno sa svojim koučevima (coach) i koučiima (coachee ili klijent) koji zajednički učestvuju u tom prosesu promene. A sa druge strane, koučing se oslanja i na neke druge pravce i metode o kojima su mnooogo ranije razmišljale, pisale i bavile se različite vrste profesionalaca iz različitih oblasti.slika 1

I dok svi bruje o Novaku Đokoviću koji ima nekoliko vrsta svojih koučeva, bitno je da znamo da je neka gruba podela na bussines i life coaching. Ja sam se opredelila za bussines priču i dobrodošli ste ukoliko poželite da saznate detalje o mom pravcu iliti o Jeleni u zemlji koučinga

Proces koučinga sastoji se od nekoliko (3-10) susreta/sastanaka/sesija. Kouč može da bude interni i eksterni. Interni su zaposleni u našoj organizaciji a eksterni su van nje. Na koučing možemo da idemo samoinicijativno, kada vidimo prostor i želju da se razvijamo u nekom smeru ili pak na predlog pretpostavljenih ili HR-a nakon sumiranja rezultata ili nekog događaja koji je ukazao da treba da se bavim pojedinim temama. U Srbiji, sesija može koštati od 0 do 200 eura u zavisnosti od teme, vrste pravca i rejtinga kouča.

Na internetu ima puno izvora koji govore na temu koučinga. Evo jednog slikovitog ako zatreba “How coaching works”

Mudri Kinezi su rekli: “Dajte čoveku ribu i nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čoveka da lovi ribu i nahranili ste ga za čitav život!” Hajde da vidimo kako iz različitih uloga vidimo taj lov.

Mentors-Image_2Mentor ti kaže kakve sve ribe postoje u tvom jezeru, obuči te da ih prepoznaš i kaže ti: “U našem jezeru, najbolje bi bilo da ovu ribu loviš na ovaj način. Ukoliko zabaciš štap ovako, za toliko i toliko vremena ćeš uloviti tu i tu ribu. Ja ću biti tu ako budeš imao nekih pitanja oko štapa, jezera ili nekih nepredviđenih situacija”

Šef ti kaže koliko tačno treba da uloviš kojih riba u kom vremenskom intervalu. U dobro setovanim sistemima zna se koliko koja riba koja se ulovi nosi bonusa, iskustva i tapšanja po ramenu.

Kouč će se interesovati za to da čuje kakvo je to jezero u kom loviš, koju opremu koristiš, koju ribu loviš, šta tebi znači ta riba, šta riba znači tvom šefu i šta si sve pokušao do sada da bi uspešno lovio ribu. Gledaće ribu onako kako je ti vidiš i doživljavaće zabacivanje štapa onako kako ga ti doživljavaš. Paralelno hodajuići u tvojim cipelama imaće sliku o procesu u kom ste trenutno, o putu na koji ste zajedno krenuli i ponudiće ti različite vrste tehnika i alata koji će ti pomoći da na svoj način rešiš sve procese i probleme sa kojima se susrećeš u lovu. U tom procesu možeš doći do toga da jednostavnim promenama možeš mnogo više ribe da uloviš (odeš na drugu stranu jezera, ili pak zabaciš štap na drugačiji način, koristiš drugačiji mamac ili ispumpaš vodu iz jezera ako ti je baš mnogo važno da uloviš sve ribe). U procesu koučinga možda shvatiš da trošiš previše energije na pogrešne ribe, da su ti metode i tehnike previše struktuirane ili pak da loviš na pogrešnom jezeru. To što ćeš ti zaključiti zavisi od tvoje percepcije i umešnosti kouča da te na tvoj način vodi kroz tvoje situacije.

images (1)Konsultant će ti reći: “Analizirajući ovo Vaše jezero, došao sam do zaključka da u njemu postoji 15 različitih vrsta riba. Najtraženija riba je X i ona će Vam doneti najviše profita ukoliko se na njen lov fokusirate na taj i taj način. Ukoliko odaberete ribu Y, to je na dugi rok isplativije ali u tom slučaju morate koristiti drugačije udice i drugačije je prevoziti.” Analiziraće sve ribe i sve situacije i dobićete alternative i njegov konačan predlog šta je po njegovom mišljenju najbolje rešenje za tebe i tvoju kompaniju. On je već imao klijente ribolovce u jezerima poput tvog i nudi ti gotova rešenja iz svoje ekspertske oblasti.

Terapeut će se baviti time kako si odlučio da dođeš baš na to jezero, zbog čega ti je bilo važno da loviš, da li si oduvek voleo da loviš ribu… U zavisnosti od pravca, baviće se tvojim snovima o ribama, idejom da uvek možeš biti bolji ribolovac ili pak da se fokusira na tvoju potrebu da pojedeš tu ribu, zaradiš ili neku drugu svrhu. Neki pravci će se baviti time da li si iz porodice ribolovaca, da li ti je otac bio vrhunski ribolovac pa i tebe vaspitao tako iako si hteo da budeš slikar ili ti je pak majka bila neviđena kuvarica pa je trebalo uloviti tu svu ribu da biste uspeli kao velika porodica da se prehranite. Terapeut će se uglavnom se baviti prošlošću i pomalo sadašnošću dok je za koučing u prvom planu budućnost.

Trener će dobiti informaciju od HR odeljenja i tvog šefa da treba da usavršiš lov ribe X i on će te trenirati da to i postigneš u što kraćem roku. Rećiće ti kako da staneš, na koji deo obale, koje ribarske čizme da nosiš, kakve mamce da koristiš za lov ribe X. Ako zatreba, satima će stajati sa tobom i vežbati zabacivanje udice baš kako treba. Rećiće ti: uradi to tako da bi što bolje lovio ribu X, baš onako kako treba tvojoj kompaniji. Naučiće te da dođeš od tačke A do tačke B za najkraće vreme i ne samo to, nego da umeš i zatvorenih očiju to da uradiš.

Različite profesije, različito ti nude. Koučing je tu da ti pokaže da su i mali koraci ogromni i da je nekad sasvim dovoljno da naučiš da uloviš ribu za doručak.

U zemlji Srbiji, različito te vide kada si kouč. Pogotovo kada si u još nekim gore navedenim ulogama (HR, konsultant, trener) pa se nekada svi zajedno osećamo kao u igri “pobrkani lončići”. Dešava se da dobijemo input: “Doteraj mi ove moje” ili “Daj skeniraj Peru, molim te obavi razgovor sa njim – nešto mi tu nije kako treba”. Zadatak kouča je da objasni u tom trenutku šta koučing jeste i šta donosi a šta nije. Bitno je stvari dobro setovati na početku. A kada uplovimo u svet koučinga, možemo ga raditi na individualnom nivou (sa pojedincem), grupnom (sa grupom koja ima istu početnu temu ali ne mora nužno da bude i tim), timskom (kada se bavimo timskim temama, odnosima, zadacima i ciljevima tima). Dobre efekte donosi nekada i kombinovanje individualnog i timskog ali to treba da bude i odluka menadžmenta. Zapravo, veliku ulogu u celoj priči igra odnos menadžmenta sa koučom. Tako se formira početna strategija i povratna informacija koja se dobije izveštajem kouča je jasan smer u kome možemo ići dalje. Nekada koučing proces donese zaključak “samo mi je nebo granica” a nekada vrlo jasno postajemo svesni svojih granica i tada stiže olakšanje kada se usmerimo da radimo u okviru svojih granica. Zadatak kouča je da osluškuje svog klijenta, postavlja ga u različite situacije, hoda u njegovim cipelama ali nikada ne zaboravi da je tu, na njegovom putu ka razvoju i da je bitno sve – i tempo i ritam i tehnika. Zato pravi znalci u poslu veruju da se granice itekako mogu pomeriti, sve dok klijent to želi i dopusti. Ne treba izgubiti iz vida da je to jedan važan proces, rad za sebe ali takođe i da nosi puno toga sa sobom ukoliko se prepustimo tom istom procesu i damo poverenje kouču da nas vodi našim putem na naš način. Ja lično uvek imam bar tri teme na kojima bih volela da radim sa svojim koučem i radujem se svakom trenutku kada mogu da se bavim sopstvenim razvojem. A koje su tvoje koučing teme?

Make things happen, concept words draw on blackboard.

Make things happen, concept words draw on blackboard.

You may also like...